Hoeveel arbeidsongevallen zijn er gemiddeld per jaar in Nederland?

Dit zijn er dus bijna 4000 per week. Wat vindt u hier nu van?
Van al deze ongevallen in één jaar zijn er 2300 ernstig, waarbij er sprake is van blijvend letsel, ziekenhuisopname of zelfs overlijden.

Wat kost dit?

Het is lastig om hier recente gegevens over te vinden, maar onderstaande zal u een beeld kunnen geven.

In 2013 bijvoorbeeld waren de totale kosten €270 miljoen, hiervan €69 miljoen aan medische kosten en ruim €200 miljoen aan verzuimkosten. Voor de periode van 2007-2011 worden er zelfs de volgende cijfers genoemd: medische kosten €120 miljoen en verzuimkosten €790 miljoen! Al en met al behoorlijk bedragen.

Kosten die u als werkgever voor uw rekening krijgt. Laat staan wat zo’n (ernstig) ongeval doet met de productiviteit en sfeer op de werkvloer.

Bovenstaande feiten laten mede zien hoe belangrijk het is om ongevallen te voorkomen.

Welke tools kunnen wij u bieden om u hierbij te helpen?

RI&E

De basis voor iedere werkgever is de RI&E, de Risico Inventarisatie & Evaluatie, welke tevens een verplichting is vanuit de Arbowet wanneer u personeel in dienst heeft waarover u gezag voert, zie het diagram hieronder.

Bent u RI&E plichtig?

Ongevallen en bijna-ongevallen

Mocht er alsnog iets fout gaan dan is dat natuurlijk een goed moment om van te leren. In het geval van een ongeval bent u zelfs verplicht om hier onderzoek naar te doen en verbeteracties uiteen te zetten. Door te leren van bijna-ongevallen en die mogelijkheid aan te pakken om uw (werk)omgeving veiliger te maken kan u erger voorkomen. Samen met u en uw medewerkers zullen we de juiste structuur vinden zodanig dat er een veiligheidverbeterproces komt dat bij u en uw bedrijf past.

Trainingen, toolboxen en voorschriften

Om onveilige situaties te voorkomen dienen deze situaties allereerst herkend te worden. Training en toolboxen zullen u en uw medewerkers bewust maken van de mogelijke gevaren binnen uw bedrijf en de risico’s die hiermee samenhangen. Een op maat gemaakt pakket kan u hierbij helpen, de basis hiervan is de eerder genoemde RI&E, waarin alle risico’s binnen uw bedrijf in kaart zijn gebracht. Aan de hand van die risico’s kunnen we u ook helpen met het opstellen van de juiste (werk)voorschriften, zodanig dat er altijd naslag mogelijk is voor u en uw medewerkers over de veilige werkmethoden.

Veiligheidscultuur

Aan de meeste arbeidsongevallen gaat onveilig gedrag vooraf. Cultuur is de som van alle gedragingen binnen uw bedrijf, dit geldt dus zeker ook voor de veiligheidscultuur. We hebben een workshop ontwikkeld die u direct kan helpen de veiligheidscultuur binnen uw bedrijf te verbeteren. Het is een hands-on workshop waarbij direct afspraken worden vastgelegd, maar dat u ook een structuur biedt om mee verder te werken aan uw (veiligheids)cultuur.

Het klinkt als een cliché: “Voorkomen is beter dan genezen!”, maar de feiten aan het begin van dit artikel liegen er niet om. Samen met u willen wij van WERKENDEMENSEN de juiste tools inzetten om uw risico’s te verminderen en de kans te verkleinen op onvoorziene kosten ten gevolge van verzuim door ongevallen.

Graag nodig ik u uit om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek om gezamenlijk te kijken naar hoe we samen uw bedrijf naar een hoger (veiligheids)plan kunnen brengen.

Wouter Koppelaar

Eigenaar en Veiligheidskundige bij WERKENDEMENSEN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *