Risico Inventarisatie houdt je bedrijf fit en gezond

25 augustus 2020

Risico Inventarisatie levert veel voordeel op

Het mag voor niemand een geheim meer zijn dat elk bedrijf met personeel verplicht is een Risico Inventarisatie en Evaluatie - RI&E - uit te voeren. Maar wat levert zo'n RI&E je eigenlijk op? En niet onbelangrijk, wat gaat het je kosten? De eerste vraag is eenvoudig te beantwoorden met: veel meer dan je denkt. Het antwoord op de tweede vraag maakt je blij: 1 euro.

Een onderzoek van ISSA toont aan dat het voor bedrijven loont om 1 euro te investeren in gezond en veilig werken. Want die ene euro levert een bedrijf gemiddeld 2,20 euro op. 

Je vraagt je daarom misschien af waarom veel bedrijven geen RI&E hebben. In Nederland gaat maar liefst 30 tot 50 procent van de bedrijven zonder de – wettelijk verplichte – RI&E door het leven. Marc Kuipers inspecteur-generaal Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt van een ‘schokkend aantal’. Het betekent dat bedrijven de eigen verantwoordelijkheid onvoldoende invullen. Ze moeten daarmee aan de slag, vindt Kuipers.

Kosten Risico Inventarisatie

Elke ondernemer wil natuurlijk weten hoe kosten en baten zich tot elkaar verhouden? Dat haal je uit deze uitgebreide kosten-batenanalyse van de RI&E. Die maakt kort en overzichtelijk duidelijk welke kosten ermee zijn gemoeid. En ook wat het je organisatie  oplevert.

Qua kosten gaat het vooral om tijd die gemoeid is met:

  • inzet van preventiemedewerkers
  • input die medewerkers leveren aan de RI&E
  • externe ondersteuning 
  • toetsing van de RI&E
  • uitvoering van het verplichte plan van aanpak

Baten Risico Inventarisatie

Bij de baten moet je denken aan het welzijn en de vitaliteit van de medewerkers op het gebied van tevredenheid, motivatie en gevoel van veiligheid. Maar ook aan het positieve imago dat je bedrijf opbouwt als het zichtbaar energie steekt in veilig en gezond werken. En vergeet de betere kwaliteit van  producten/diensten niet. Allemaal winstfactoren die een waardevermeerdering van de onderneming opleveren.

Kostenbesparing Risico Inventarisatie

Daarnaast valt er voordeel te halen uit kostenbesparingen door de RI&E.
Denk aan:
● verzuimreductie
● minder onderbrekingen in het productieprocessen
● minder verloop personeel
● afname van schadeclaims door ongevallen en beroepsziekten
● voorkomen van inspectieboetes

Benieuwd hoeveel voordeel jouw onderneming haalt uit een RI&E?

Neem contact op

Lees  ook:
Veilig werken? Breng de RI&E op orde

Wie is veiligheidskundige Wouter Koppelaar?

productie The Content Room

Arsenaalplaats 33
6511 PD  Nijmegen
Telefoon: 024 675 13 54
Mail: info@werkendemensen.nlwebsite: www.werkendemensen.nl
K.v.K.: 09167015
BTW: NL8156.77.200.B.01
IBAN: NL94 KNAB 0254 9044 16

©2019/2020 WERKENDEMENSEN v.o.f.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram